Overprikkeld kind

voluitlevenmethooggevoeligheid

‘Aan een appelboom groeien geen peren’, ken je die uitspraak?

Ik moet hier altijd aan denken als één van mijn kinderen weer eens een staaltje hooggevoeligheid laat zien.

Overprikkelend kind

Een recent voorbeeld:

Jongste (net brugpieper) komt met het stoom uit de oren, bliksemschichten uit zijn ogen, bezweet (van het fietsen) en rode konen thuis uit school. Met de deurklink nog in zijn hand steekt hij van wal: Een onvoldoende voor Nederlands (onterecht natuurlijk, want dyslectisch), morgen surprise op school (wat hij vandaag pas ‘ontdekt’), morgen een proefwerk en vandaag ook nog een SO opgedragen gekregen voor geschiedenis voor over twee dagen. En hij heeft vanavond repetitie van het jeugdorkest!!! Zijn frustratie vult de hele keuken. Met een niet misbaar gebaar smijt hij zijn rugzak op de grond, zijn jas in het halletje en rusteloos draait hij rond het aanrecht. Waar moet hij nou beginnen? Totaal ‘over de emmer’ en het overzicht helemaal bijster.

De overgang naar de brugklas valt hem zwaar. Veel nieuwe indrukken, een grote school, elke dag fietsen door weer en wind (en wat hebben we een nat najaar), verschillende leerkrachten, nieuwe kinderen en vooral veel minder vrij te besteden tijd. Elke dag huiswerk dat móet. Leren plannen, wat erg lastig is met zijn chaotische aard.

Kortom, een stapeling van prikkels en daar tegenover staat weinig ruimte om te ‘ont-prikkelen’. Voor zijn gevoel bestaat zijn hele leven alleen nog maar uit ‘moeten’.

Ik begrijp het zo goed, probeer rust te creëren waar ik maar kan, help hem op weg met zijn planning en huiswerk, als hij dat toelaat. Knuffel hem elke gelegenheid (nu ik dat nog mag) en zorg dat ‘s avonds om acht uur stipt de computer uitgaat, drinken we samen op de bank thee en kijken we een programma dat hij leuk vindt.

Rust, reinheid en regelmaat. De drie ‘heilige ’R’s gelden niet alleen voor baby’s, maar zijn voor iedere HSP-er van levensbelang.

Voldoende rust, goed voor jezelf zorgen, routine en regelmaat in je leven zorgen voor structuur en voorkomen overprikkeling.

Terug naar de overprikkeling van jongste zoon. Focus is niet zijn sterkste punt. Door alle indrukken verliest hij gemakkelijk het overzicht en prioriteiten. Nadat ik hem heb laten uitrazen maak ik even de balans op: first things first. Er moet een cadeautje gekocht worden en een surprise gemaakt voor de volgende dag. Dus ik stuur hem met een paar euro naar de HEMA, daar vindt hij vast wel iets.

Hij blijft voor mijn gevoel wel erg lang weg. Als hij thuis komt is zijn frustratielevel alleen maar toegenomen. Het slot van zijn fiets was kapot en hij heeft deze meteen naar de fietsenmaker gebracht (vlakbij de HEMA). Ik sus en prijs zijn probleem oplossend vermogen. ‘Goed gedaan vent’. Verder met het maken van de surprise.

Na het avondeten belt de fietsenmaker dat hij zijn fiets kan komen ophalen. Wederom blijft hij erg lang weg voor mijn gevoel. Telefoon: ‘Uh, mam, ik heb een enorme blunder gemaakt. Dit is niet mijn fiets’. Toen ik hem ging halen kon ik niet voorkomen dat ik in lachen uitbarstte. Het was weliswaar een fiets uit dezelfde serie, maar toch echt een damesfiets (i.p.v. een herenfiets), ook nog zonder rugtas rekje achterop! Zijn fiets stond nog gewoon bij de HEMA.

Lang verhaal kort, door zijn totale non-focus’ en overprikkeling was hij helemaal niet meer betrokken bij wat hij op dat moment aan het doen was. Zijn hoofd werd overspoeld door gedachten en gevoelens van onrust.

Ik heb hem getroost en uitgelegd waarom dit nu gebeurd was.

Overprikkeling

Overprikkeling kent vele uitingsvormen. Overprikkeling kent ook vele oorzaken.

Overprikkeling is wel iets waar ieder HSP op gezette tijden mee te maken krijgt. En als overprikkeling veel voorkomt of lang aanhoudt, ligt overspannen worden of een burn-out altijd op de loer.

Belangrijk dus dat je weet wat jouw triggers zijn en hoe je deze kunt neutraliseren.

Gelukkig, voor mijn kinderen, weet ik wat overprikkeling betekent. Ik ben zelf HSP en heb twee hoog gevoelige kinderen. Overigens uit zich dat bij allebei totaal verschillend.

Om hen goed te kunnen begeleiden is het belangrijk dat ik zelf goed in balans ben. Een ‘geprikkelde’ moeder is geen goed voorbeeld en maakt geen goede keuzes.

Herken jij iets in dit verhaal? Ben jij hooggevoelig, of denk jij dat je kind HSP is?

Soms ben je hooggevoelig zonder dat je dat van jezelf echt ‘weet’ en ontdek je dat via jouw kind, omdat het je spiegel is. Bedenk dan dat aan een appelboom geen peren groeien en dat de kans dat jij ook HSP bent dus wel heel groot is.

3 Opmerkingen. Verlaat nieuw

heel herkenbaar zeg, dit lijkt zo op hem.Al die prikkels op school.
mooie site en blog.succes!

Beantwoorden
Miryam Schotman
februari 21, 2016 3:21 pm

Hoe herkenbaar…voor zowel mijn twee dochters als voor mezelf. En hoe zonde dat ik niet net als jij dit eerder heb gezien en er dus beter mee om heb kunnen gaan. Gelukkig kan ik vanaf nu mijn kinderen en mezelf met ‘de herkenbare spiegel’ beter inschatten en hebben we er allemaal profijt van.

Beantwoorden
Peggy de Laat
juni 12, 2016 6:43 pm

heel herkenbaar. bij mijn dochter pddnos en ook bij mijn zonen adhd , vaak zijn ze zomaar ineens boos en snap ik niet waarom er is niks zeggen ze dan maar ik denk dan dat de emmer vol zit

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *