Vermoed je dat jij, of iemand in je omgeving HSP is?

voluitlevenmethooggevoeligheid

Ben jij gevoelig voor sfeer?
Snel ontroerd of diep gekwetst door wat een ander ‘iets onbenulligs’ noemt?
Is lawaai en drukte je al snel teveel?

Veel kans dat jij een Hoog Sensitief Persoon bent.
Tegenwoordig een term die je regelmatig tegen komt in de media en in gesprekken. Maar toch is het een onderwerp waar pas sinds het begin van dit millennium regelmatig over geschreven wordt.

De eerst keer dat ik het tegen kwam zal ergens begin 2004 geweest zijn, een interview in de krant met Elaine.N. Aron (universitair docent psychologie en psychotherapeut), naar aanleiding van haar nieuwe boek; ‘Het Hoog Sensitieve kind’. Het artikel prikkelde me, ik herkende mijn oudste zoon feilloos in de beschrijving van de kenmerken die zij aanhaalde in het interview. Puzzelstukjes vielen als vanzelf op zijn plaats.

Intuïtief had ik heel goed aangevoeld dat mijn zoontje gevoelig is, alleen ik had er nooit de juiste beschrijving aan kunnen geven. Natuurlijk haalde ik het boek in huis en al lezende werd ik met elke bladzijde meer bevestigd: mijn kind is hoog gevoelig. Maar het frappante was: ik herkende mezelf! Met elk hoofdstuk werd er een stukje Yolanda erkend! Er was een verklaring voor mijn ‘zijn’!

Ruim dertig jaar was ik door het leven gegaan aan als een ‘zwakkeling’, iemand die overgevoelig reageerde, overal over moest nadenken, zich graag terug trok, liever zat te lezen dan ging sporten, details opmerkte die anderen niet zagen of ervoeren, snel in mijn schulp kroop als niet precies duidelijk was wat er van mij verwacht werd, dagboeken vol intense emoties schreef en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik was geen zwakkeling, geen watje, ik was hoog sensitief!! En dat was niet erg, dat was een hele mooie eigenschap ineens!

15-20% van de mensen in hoog sensitief. Oftewel, geboren met een gevoeliger, subtieler, zenuwstelsel. Het zijn de schrijvers, de kunstenaars, de leraren, de dominees, de spirituele leiders e.d. in de maatschappij. Ook in de dierenwereld is het fenomeen bekend. Het zijn de hoog sensitieve dieren die de kudde waarschuwen voor naderend onheil, zij hebben de subtiele veranderingen in de omgeving veel eerder waar genomen dan de grote meute.

Ik zie het altijd zo: om een maatschappij goed te laten functioneren heb je verschillende soorten mensen nodig: een kleine groep vernieuwers, leiders, inspirators, ondersteuners en een grote groep betrouwbare, sterke, harde werkers (even gechargeerd). En die groepen zijn allemaal even belangrijk voor een strak geoliede samenleving.
Maar in onze harde, snelle, prestatie gerichte moderne samenleving is steeds minder plaats en begrip voor de meer rustige, stille, bedachtzame, gevoelige eigenschappen van HSP-ers.
Daarbij raken HSP-ers ook nog eens veel sneller overprikkeld in de een leefomgeving die overladen wordt met beeld, geluid, beweging en een niet aflatende informatiestroom.

Voor mij is de kennismaking met het begrip HSP het startschot geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Eindelijk voelde ik me geen tweederangs burger meer. Ik kon er tenslotte niks aan doen dat ik zo geboren was! Maar hoe ik er vervolgens de rest van mijn leven mee om zou gaan, dat voelde ik wel als mijn verantwoordelijkheid. Verantwoordelijk om mijn plek op te gaan eisen in een wereld die ik behoorlijk intimiderend vind en waar ik meestal ook oprecht niets van begrijp!

Erkennen is een ding, er naar gaan leven viel nog vies tegen. En tot op de dag vandaag is het nog dagelijks een uitdaging om mijn gevoeligheid als kracht in te zetten en mezelf niet te laten overweldigen door alles wat er in mij en om mij heen gebeurt.

Vermoed je dat jij, of iemand in je omgeving HSP is?

Beantwoord alle vragen, bepaal of iets op jou van toepassing is of niet.

nr. Vraag Ja Nee
1 Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
2 Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
3 Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
4 Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
5 Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
6 Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
7 Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
8 Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
9 Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
10 Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen).
11 Ik schrik gemakkelijk.
12 Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
13 Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
14 Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
15 Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows.
16 Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
17 Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
18 Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
19 Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
20 Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
21 Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
22 Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
23 Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.

0-7 punten


Je bent waarschijnlijk niet hoog gevoelig. Hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Want als er bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou kan het zijn dat je wel hoog gevoelig bent.

8-14 punten

Er zijn verschillende gradaties in gevoeligheid. Je bent waarschijnlijk wel gevoelig maar mogelijk niet hoog gevoelig.

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hoog sensitief (HSP-er). Je bent gevoeliger voor nuance verschillen dan de meeste andere mensen. Het kan nut hebben om een boek te lezen over hoog gevoeligheid of kennis te maken met andere hoog gevoelige personen. Het kan zijn dat je heel veel herkent en daardoor iets bewuster wordt van deze eigenschap van je.

(Bron: Elaine N.Aron: Hoog Sensitieve Personen: hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt 2002).

Ik kan je vertellen: ik scoor 100% op deze test!

Wat heb ik er vervolgens o.a. mee gedaan?

  • Ik ben me gaan inlezen, alles wat er te vinden was. Toentertijd nog voornamelijk boeken. Later ook op internet.
  • Ik heb bij iedere kennismaking met een nieuwe leerkracht, informatie verstrekt over hoog sensitieve kinderen om begrip te krijgen voor het gedrag van mijn kinderen ( m.n. de oudste werd nogal eens autistische trekken aangerekend). B.v. door het boek ‘Het hoog sensitieve kind’, uit te lenen. Er zijn ook compacte folders voor leerkrachten ( niet iedere leerkracht stond hier voor open, helaas).
  • Ik ben milder voor mezelf geworden en probeer me niet langer te meten met ‘sterke’ niet HSP-ers.
  • Ik probeer alert te zijn op overprikkeling signalen en mezelf hier ook tegen te beschermen (dit is een van de lastigste stukken, nog steeds).
  • Ik werk aan het herkennen, erkennen en handhaven van mijn grenzen.
  • Ik spreek openlijk over HSP als dat ter sprake komt, dit om meer bekendheid en begrip te kweken in de maatschappij.
  • Ik leer mijn kinderen hun grenzen te respecteren en stimuleer ze om hun behoeften te uiten.
  • Ik eis af en toe een moment afzondering en stilte (al lukt dat nog steeds maar mondjesmaat).
  • Ik gebruik mijn HSP kwaliteiten ‘actief’. Vertrouw op b.v. mijn intuïtie. Zoek de natuur op als ik behoefte heb aan inspiratie. Zorg voor een sfeervolle omgeving waar iedereen tot rust kan komen.

HSP is een onderwerp dat vele facetten kent. Ik heb bij deze een klein begin gemaakt, in de hoop dat je er herkenning in vindt en/of begrip.
Mocht je een specifieke vraag of meer verduidelijking willen rondom dit onderwerp, laat het me weten. Ik wil er graag in een andere blog op terug komen.

Liefs, Yolanda

Informatie:

Elaine N. Aron:
Hoog sensitieve personen
Het hoog sensitieve kind
Hoog sensitieve personen in de liefde
Het werkboek voor hoog sensitieve personen

Susan Marletta-Hart:
Voluit leven met hoog gevoeligheid
Leven met hoog gevoeligheid
Ik ben moeder- gevoelens en gevoeligheden

Ben jij hooggevoelig en waar merk jij dit vooral aan?

Auteur: Yolanda Roos

Related Articles

2 Opmerkingen. Verlaat nieuw

Ik ben ook een hsp; als ik overprikkelt raak, heb ik meteen last van hoofdpijn en obstipatie. Het blijft heel lastig om op tijd gas terug te nemen, want alles moet perfect!😁

Beantwoorden
voluitlevenmethooggevoeligheid
augustus 20, 2015 6:56 pm

En wat is perfect @Margaret ;-)? Je zal de lat steeds weer hoger leggen waardoor je de perfecte ‘staat’ nimmer zal bereiken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *